Автор: Евгени Ахмадзай, КапиталНа 9 януари, когато след седмици на сравнително

...
Автор: Евгени Ахмадзай, КапиталНа 9 януари, когато след седмици на сравнително
Коментари Харесай

Капитал: В студа България внася ток, вместо да го произвежда

Автор: Евгени Ахмадзай, " Капитал "

На 9 януари, когато след седмици на относително топло време към България се спусна същински зимен мраз и съвсем без изключение цялата страна е в минусови температури през по-голямата част от денонощието, потреблението на електрическа енергия се усили доста. Българските енергийни централи (страната има най-големият потенциал на мощности в региона) обаче останаха съвсем неизползвани. Държавната въглищна централа Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " да вземем за пример работи на по-малко от 30% и евентуално въглищните ѝ котли са също толкоз сковани от мраз, колкото и багерите на държавните мини, които са пръснати из полетата на Стара Загора и едва ли работят.

Ситуацията придобива още по-странен тип, когато погледнем данните за експорт и импорт на електрическа енергия за януарския ден - те сочат напълно ясно, че България е чист вносител на ток освен от Румъния, само че и от Гърция, Сърбия, Турция и Северна Македония. Това значи, че макар достатъчното мощности, с които България разполага, те не създават електрическа енергия, която да е конкурентна на пазара. А вместо това е по-изгодно да се купува от съседите.

Ситуацията беше радикално друга през 2022 година, когато избухна войната в Украйна и имаше сериозно високи цени на енергийната борса. Тогава България осъществя рекорден експорт на електрическа енергия - над 12 тВтч, най-вече от българските въглищни централи, които балансираха целия район. Тогава политици, специалисти, шефове на сдружения, синдикати и така нататък позволиха голямата неточност да имат вяра и да предвиждат, че рецесията с енергийните цени не е била голяма случайност, а тренд, който ще продължи отсега нататък. Взе се мълчешком решение, че всичко в бранша е наред и в това си положение нашите енергийни мощности ще продължат да просперират.

Последствията от това мислене занапред ще бъдат оценени, само че още тогава трябваше да е ясно, че големите облаги замаскират огромните дефицити на един от най-силните исторически браншове в българската стопанска система - енергетиката, която сега е изправена пред доста закъснение от другите страни.

Минус няколко милиарда

Какво се случи, тъй че България да изгуби непознатите пазари на електрическа енергия? Данните от към този момент завършилата 2023 година демонстрират, че обстановката от последните дни не е казус, а българските енергийни мощности продават все по-малко електрическа енергия в чужбина. Последиците, които трябваше да бъдат планувани през последните години, ще са доста и най-много ще се отразят на обстоятелството, че българското произвеждане на електрическа енергия няма да е търсено.

През 2023 година България е изнесла минимум ток спрямо предходните години, като една-единствена има по-малко чисто салдо - 2020 година, когато локдауните безусловно стопираха търсенето и промишлеността в Европа не работеше.

Два месеца от година ясно демонстрират какво е доста евентуално да се случва отсега нататък. Една от алените лампи за конкурентоспособността на българските енергийни мощности е, че май и ноември страната беше чист вносител на електрическа енергия - невъобразим сюжет в близкото и далечното минало, в което България постоянно е балансирала системите на прилежащите страни. И при двата месеца повода беше плановият ремонт на нуклеарната централа в Козлодуй, който изваждаше на напред във времето всичките дефекти на другите мощности в страната. Казано в резюме - изчезналите в тези интервали нуклеарни мощности не бяха сменени от наличните Топлоелектрическа централа, а от импорт.

Цялата публикация можете да прочетете в " Капитал "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР